Demagogia si populismul

Posted: June 18, 2010 in Uncategorized

DEMAGÓG, demagogi, s.m. Persoană care caută să-și creeze o popularitate prin discursuri bombastice, prin promisiuni mincinoase etc. – Din fr. démagogue.

Cam asta ar fi scurta caracterizare nu doar a politicienilor si a majoritatii moderatorilor tv. De la politicienii grijulii care ies din cladirea Parlamentului ca sa le dea apa protestatarilor pana la moderatorii care plang de mila poporului.

Intrebarea mea e urmatoare: de unde interesul asta asa brusc pentru binele tatei Floare cu pensia de 3 lei? Pana acum unde au fost?

In goana disperata dupa audienta unii apeleaza fie la circ si demagogie – cazul Antenei 3, fie la un populism ieftin, de 3 lei – cazul Realitatii tv, ca si pensia tatei Floarea. Pana acum stimabilii jurnalisti nu au fost asa de interesati de binele omului de rand ci doar au fost in cautarea senzationalului, a tampirii in masa. Si se pare ca acest tipar a prins, “turma” romaneasca sa lasa in fiecare prostita fara sa stea sa incerce sa gandeasca cu propriul creieras, inghitind direct orice “gogoasa” care apare pe micul ecran fara sa incerce sa o digere, sa incerce sa vada daca e asa sa nu. Populismul, la fel ca si manea, vinde si vanzatorul face bani frumosi din asta.

Daca pana acum la moda erau stirile de ora cinci -crime pasionale, topoare infipte in cap, si altele asemanatoare- acum a venit la moda populismul, grija fata de omul de rand. Si de unde atata grija? De ce asa de brusc presei a inceput sa ii pese de popor? Simplu: populismul ieftin genereaza audienta, audienta genereaza incasari mai mari din publicitate.

Am vazut pe Realitatea, in ziua in care se vota motiunea de cenzura, un reporter care in cautarea senzationalului a dat peste o batrana protestatara care manca seminte si careia ii adreseaza urmatoare intrebare: “De ce mancati doamna seminte?”. Bineinteles ca probabil raspunsul asteptat ar fi fost unul de genul: “De foame maica, numai am ce manca, mi-a taiat Boc pensia”.

Circul o sa continuie atata timp cat noi vom permite, cand vom inceta sa inghitim “gogosile” fara sa incercam sa muscam mai intai din ele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s