Jurnalistii sunt teroristi?

Posted: June 24, 2010 in Neuronul excitat
Tags: , , , , , , , ,

Ieri s-a dat publicitatii documentul ce stabileste strategia nationala de securitate a tarii pe urmatorii 5 ani. Un paragraf de la capitolul “Vulnerabilitati” face referire la presa, mai exact la campaniile de presa ce furnizeaza informatii false opinie publice si au ca scop denigrarea anumitor institutii ale statului.

De acord cu documentul, ceea ce s-a petrecut in ultima vreme in presa si-a depasit cu mult atributiile. Vezi episoadele legate de Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, manipularea ordinara de care dau dovada moderatorii de la Realitatea si Antene pana la pupincurismul celor de la B1. Fiecare are dreptul de a-si alege o “tabara”: pro sau contra. Dar de aici si pana la a manipula, prezantand lucrurile distorsionate intr-un fel sau altul este cale lunga. Si da, din punctul meu de vedere este o vulnerabilitatea la adresa sigurantei nationale.

Totusi, jurnalistii romanii ar trebui sa ia niste meditatii de la Fox News sau trusturile de presa ale lui Berlusconi, fiind si ele partinitoare dar nici unul nu a ajuns sa practice “jurnalismul romanesc”

Sa nu uitam totusi ca faimosul documentu prezentat de Casa Alba vis-a-vis de libertatea presei din Romania, faimosul document din care ai nostri jurnalisti nu au adus in atentia opiniei publice decat amenintarile Elenei Udrea fata de Catalin Tolontan se mai precizeaza si faptul ca principalele trusturi de presa sunt implicate direct sau indirect in lupta politica. Din pacate asta nu a mai fost adus in atentia noastra – alt exemplu de manipulare.

Aseara la Realitatea era invitat, deja faimosul, Catalin Tolontan care aducea urmatoarele argument (jalnice si demne de mila pentru un mare jurnalist, cum il cred multi): “Daca cineva spune ca Tolontan e prost, trebuie sa aduca probe?”. Replica a venit repede si pe masura: “Nu este vorba de o anumita afirmatie ci de analizele facute de trusturile media, doar intr-o anumita directie si de campaniile pe care acestia le sustin”.

Pai sa-mi fie cu iertare, dar nenea ala barbos cam avea dreptate. Cand tu il chemi mereu pe Vadim in studio si vine mereu cu aceleasi afirmatii: “Romania vinde tancuri Georgiei”, “EBA are o vila de 900 de MILIOANE DE EURO”, cum se vad lucrurile astea din afara, afirmatii venite fara a aduce nici cea mai mica dovada (exceptand invocarea vesnicilor generali din serviciile secrete care ii furnizeaza lui tot felul din informatii) din partea unui eurodeputat, eurodeputat din partea unei tari care este membra NATO.

Acum vin eu si va intreb: manipuleaza sau nu presa?

Leave a comment