“Perlele” de la Bac-editia 2010. A cui e vina? A profesorului sau a elevului?

Posted: July 1, 2010 in Neuronul excitat

Bineînteles ca după război mulţi viteji se arată. Făcând abstractie de faptul că majoritatea celor care ne “vorbeşte” despre perlele de anul acesta de la proba de română “e” semianalfabeţi, nimeni nu vorbeşte şi de cauzele acestor perle.

Iată câteva dintre perlele de anul acesta:

“Pe Gherilă şi Senilă, Spânul îl trimite dupa salată cu gândul că îl va mânca, apoi să aducă şi piatră din capul cerbului”.

“Nunta mai ţine încă şi la ora asta cine trece acolo vede ca au venit luna si stelele, iar el(împăratul) poate să bea şi să chefuiască”.

“Ca să îl sperie pe cel mare, împăratul se bagă în pod”.

“Personajele vorbeşte în modul dialog”.

“Parantezele sunt indicatoare schemice”.

“Omenia poate dăuna când e percepută ca mijloc perfid de a profita”.

Ce mi se pare şi mai penibil e faptul că printre exemple se numără şi câteva de la proba orală. Deci profesori „e” mândri cu ce aud in sala de examen şi simt nevoia de a arata restul cât de superiori sunt ei ca profesori şi cât de cretini sunt elevii pe care, paradoxal, ei îi educa.

Mai multe exemple găsiţi aici.

Din păcate nimeni nu se întreaba şi de ce se ajunge în situaţia asta. Toată lumea se amuză pe seama perlelor de anul aceste pentru ca la anul articolele de genul asta se invadeze din nou presa.

Nimeni nu zice nimic despre faptul că majoritatea orelor de literatură se desfăşoara după metoda „eu dictez, voi dactilografiaţi” urmată de metoda „voi tociţi, eu vă ascult şi vă pun note”. Nimeni nu zice nimic că la sfârşitul orei de literatură elevul în loc să fie fascinat de ce se află ascuns în spatele rândurilor, să fie bucuros că a reuşit să dezlege misterul dintr-o operă de literatură se vaită de mână ca l-a omorât profa/profu’ de cât i-a dictat. Păi cu asta vrem noi scoatem oamenii din şcoală?

Cât timp metoda asta de a învatăre, de a preda se va perpetua din generaţia în generaţie acelaşi lucru se va întâmpla şi cu perlele de la Bacalaureat.

Comments
  1. „Descoperirea Americii s-a produs într-un moment de neatenţie a pazei de coastă.”

    • Florin says:

      Ar mai fi multe şi destule. Să îţi dau un exemplu de la ora mea de geografie din clasa a 11-a. În loc de „HAWAII”de fapt era „WAHAII”. Asta aparţine profesoarei de geografie. Şi încă ceva: se laudă în faţa clasei că ea ştie cum se scrie “tsunami” şi ne intreba pe noi dacă ştim, dacă suntem atât de deştepti ca ea. Şi d-asta întreb eu: e vina doar a elevului?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s